jp

cc

ANVR SGR Calamiteitenfonds

Kijktip van Lex:

 

Midnight Diner: Tokyo Stories

 

De baas van een klein buurtrestaurant, izakaya, hanteert bijzondere openingstijden. Van middernacht tot zeven uur in de ochtend maakt hij voor veelal vaste klanten simpele gerechten klaar. Als de benodigdheden in huis zijn maakt de baas ook op verzoek iets bijzonders. Elke aflevering is vrijwel op zichzelf staand met in de schijnwerpers een gerecht. Waarom dat gerecht in de schijnwerpers staat vormt het verhaal van de aflevering. Thema’s: de vergankelijkheid van het leven, onbeantwoorde liefde en levensvragen.

Wat ik persoonlijk erg waardeer aan deze serie is de redelijke mate van realisme. Door het afwisselende karakter van de verhalen blijft het boeiend om naar te kijken. Er komen veel verschillende onderwerpen langs waarvan sommige in Japan naar mijn mening niet altijd worden gezien als toegankelijk of makkelijk bespreekbaar. Juist hierdoor is deze serie een toevoeging in uw voorbereiding van een bezoek aan Japan. 

Waarom wel kijken: afleveringen zijn circa 23 minuten en bevatten vaak het begin en eind van een verhaal. De muziek is prachtig en samen met de sfeerbeelden van Shinjuku (Tokyo) vormt dit een mooie omlijsting.

Waarom niet kijken: vooral niet kijken als u nog niet gegeten heeft en van Japans eten houdt. Er wordt aan de lopende band gegeten. Een ervaring zoals in de serie meemaken in Tokyo is lastig. Als u de Japanse taal niet spreekt is de kans groot dat u in een tourist trap beland. Een vergelijkbare ervaring opdoen buiten de grote steden is redelijk goed te doen.

Waar: in Nederland te kijken via Netflix, helaas staan op het moment van schrijven alleen de eerste twee seizoenen op Netflix. Seizoen 3 en 4 zijn reeds af en staan op de Japanse Netflix. Seizoen vijf is in de maak.