jp

cc

ANVR SGR Calamiteitenfonds

Introductie China reizen

 huangshan-bergen
 

 

Na een turbulente 20e eeuw is China klaar om in de 21e eeuw zijn stempel te drukken op de wereld……Deze enorme natie, eigenlijk meer een aparte beschaving dan een land, heeft de afgelopen 30 jaar een enorme sociale en economische ontwikkeling doorgemaakt, en dat heeft het als reisbestemming alleen nog maar fascinerender en interessanter gemaakt.
 Niet alleen Beijing en Shanghai, maar ook in toenemende mate de in het binnenland gelegen steden als Xian, Chengdu en Kunming hebben zich ontwikkeld tot bruisende metropolen, waar moderne gebouwen, Westerse mode en auto’s (in plaats van fietsen…) het straatbeeld bepalen. Het nieuwe zelfbewustzijn van het moderne China is in het Westen natuurlijk ook niet onopgemerkt gebleven: in kranten en op het TV nieuws zijn berichten over China tegenwoordig aan de orde van de dag en in 2008 had Beijing zelfs de eer te deel de Olympische Spelen te mogen organiseren!
 
 Dit wil allemaal niet zeggen dat het traditionele China verdwenen is. Vaak hoeft men zich in de steden slechts een paar straten van de winkelboulevards te verwijderen om in een verloren gewaande wereld van traditionele theehuizen, mooie tempels en klassieke Chinese muziek terecht te komen……En dan hebben we nog niet gesproken over de prachtige traditionele dorpjes als Pingyao, Dali en Lijiang, het ontzagwekkende archeologische wonder van het Terracotta Leger bij Xian en het adembenemende natuurschoon van gebieden als Guilin en Yangshuo in Guangxi provincie of Juizhaighou National Park in Szechuan. Ook de spirituele kant van China is (weer) springlevend, getuige bijvoorbeeld de prachtige bergen Taishan (niet ver van Beijing), Eimeishan en Qingchengshan (nabij Chengdu), met hun Boeddhistische en Taoïstische tempels en kloosters!
 En wat dacht u van de geweldige Chinese keuken? Lekkerbekken kunnen hun hart ophalen in China…..van de noordelijke, door vlees en noedels gedomineerde “Beijing”-keuken tot de wereldvermaarde pittige gerechten van Szechuan…..eten is overal in China een feest!
 
 China anno 2015 is een land met een enorme dynamiek, bevolkt door energieke, trotse, maar vooral ook uitermate hartelijke en gastvrije mensen, die trots zijn op zowel hun cultureel erfgoed als hun nieuw verworven welvaart. Het is een bestemming voor ieder wat wils, van stad- tot natuurliefhebbers, van geïnteresseerden in geschiedenis en Oosterse religie tot culinaire ontdekkingsreizigers…….
En de Chinezen? Die zullen u ontvangen met een kop warme thee en een glimlach.
Huanying lai Zhongguo!! Of te wel: welkom in China!!